Вызов консультанта
Внимание! Вы используете устаревшую версию браузера.
Для корректного отображения сайта настоятельно рекомендуем Вам установить более современную версию одного из браузеров, представленных справа. Это бесплатно и займет всего несколько минут.
№51
Грудень 2016
Тема номера:
Коли і смачно, і прибутково: ресторанне господарство
Від редактора:

Шановні читачі!
Минулого тижня Нацбанк повідомив про тимчасове згортання лібералізації – з 16 грудня набрала чинності відповідна постанова. Щоправда, регулятор запевняє, що безстроковість цієї постанови не означає відмову від подальшої валютної лібералізації, просто вирішив прибрати календарн...
Читати далі...
Спробувати Оформити передплату
Спробувати Оформити передплату
Зміст номера
Актуальний коментар
Дні відрядження припадають на різні місяці: як оплачувати

лист Мінсоцполітики від 11.11.2016 р. № 1564/13/84-16  

Військовий облік призовників і військовозобов'язаних по-новому

постанова КМ України від 07.12.2016 р. № 921 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних"  

Як організувати роботу працівників з дітьми під час карантину: роз'яснює Мінсоцполітики

лист Мінсоцполітики від 29.04.2016 р. № 245/13/116-16  

Акцизну деку за новою формою вперше подаємо за грудень

лист ДФСУ від 09.12.2016 р. № 39423/7/99-99-15-03-03-17  

Вирішили ліквідувати основний засіб? Нарахуйте ПДВ, будь ласка

лист ДФСУ від 15.11.2016 р. № 12129/Т/99-99-15-03-02-15 

Про надання додаткової відпустки за стаж держслужби за період військової служби: роз'яснення Мінсоцполітики

лист Мінсоцполітики від 16.11.2016 р. № 691/13/116-16 

Тимчасова митна декларація: податковому кредиту – зась

лист ДФСУ від 07.12.2016 р. № 26465/6/99-95-42-01-15  

Тема номера
Посуд розбили: особливості обліку

Традиційно гарний посуд є невід'ємною частиною успіху роботи закладу ресторанного господарства. Однак немає нічого вічного, і посуд не є винятком – його, зокрема, можуть розбити. Причому як працівники, так і відвідувачі закладу. Тож про особливості обліку такої події поговоримо у статті.

Облік особливих операцій у закладах ресторанного господарства

З метою залучення клієнтів та одержання прибутку заклади ресторанного господарства надають особливі послуги. Їх облік зазвичай викликає питання, оскільки мають місце "нестандартні" операції. У цій статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН розгляне найпоширеніші види таких послуг.

Заклади ресторанного господарства: особливості перевірок

Перевірки контролюючих органів завдають дискомфорту, а в закладів ресторанного господарства цей ефект посилюється, оскільки вони зобов'язані дотримуватися багатьох різноманітних вимог. У цій статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН зупиниться на особливостях проведення таких перевірок.

Чайові в ресторані: особливості обліку

У всьому світі звичайною практикою є чайові. Причому таким способом подякувати можна не лише офіціанту в ресторані, а й, наприклад, покоївці готелю. Безперечно, така система є неабияким важелем для стимулювання якості в роботі не лише закладу, а й самого працівника (у нашому випадку – офіціанта). Проте, як би привабливо не виглядали чайові одразу в кишені офіціанта, без сплати податків, у цій статті поговоримо про законні особливості обліку чайових.

Організація розрахунків у закладах ресторанного господарства

Розрахунки в закладах ресторанного господарства мають специфіку, оскільки нерідко час оформлення замовлення та його виконання не збігаються. У статті розглянемо порядок організації розрахунків у таких закладах.

Організація роботи закладу ресторанного господарства

Ресторанне господарство – один із небагатьох напрямів бізнесу, який дає прибуток за всіх часів. Організація роботи закладу ресторанного господарства потребує певного часу, оскільки доведеться пройти не одну дозвільну процедуру. Про те, як це зробити, видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН розповість у статті.

Читати всю статтю...
Облік проблемних ситуацій у закладах ресторанного господарства

Під час діяльності заклади ресторанного господарства іноді мають справу з низкою специфічних операцій, які відображаються в обліку в особливому порядку. Деякі з них розглянемо в статті.

Бухгалтерський і податковий облік у закладах ресторанного господарства

Бухгалтерський облік у закладах ресторанного господарства досить складний, оскільки такі заклади зазвичай продають закупні товари й продукцію власного виготовлення. З огляду на ці обставини в рекомендаційних документах для них передбачено особливий порядок ведення обліку, який не цілком узгоджується з національними стандартами, та все одно застосовується на практиці. Про це й піде мова в статті.

Аналітична палітра
Наслідки прощення банком частини боргу при закритті іпотечного договору в іноземній валюті

Мало хто в Україні звертає увагу на пільги, які надає ПКУ фізичним особам в окремих випадках. У цій статті ми спробуємо з'ясувати, наскільки звичайна людина на практиці може реалізувати права, надані податковим законодавством. Для цього звернемо свою увагу на різницю в наслідках у разі прощення банком частини боргу при закритті іпотечного договору в іноземній валюті у 2015 та у 2016 роках.

Читати всю статтю...
Бухгалтерські будні
Річний перерахунок ПДФО за 2016 рік: на що звернути увагу

Підбиваючи підсумки року, бухгалтери, серед інших обов'язкових процедур, повинні провести річний перерахунок податку на доходи фізичних осіб. Правила його проведення істотно не змінюються вже кілька років, проте навіть у досвідчених бухгалтерів можуть виникнути запитання, тому цей матеріал присвячуємо зазначеній темі.

Запитували? Відповідаємо
Підприємство оплатило страхування орендованого автомобіля: податкові наслідки

Підприємство орендує автомобіль у фізичної особи. У договорі оренди (нотаріально засвідченому) вказано, що орендар зобов'язаний у т. ч. страхувати транспортний засіб. Підприємство оплатило страхову премію КАСКО за страхування автомобіля. Чи може підприємство на загальній системі оподаткування включити страхову виплату до витрат та які податкові наслідки виникають унаслідок цієї операції?

(Людмила)

ФОП – платник єдиного податку третьої групи перевищив дохід: подальші дії

ФОП – платник єдиного податку (третя група) – неплатник ПДВ в третьому кварталі 2016 року перевищив дохід 5 млн грн, подав декларацію та сплатив податок у розмірі 15 відсотків з перевищення. Відповідно він автоматично повинен перейти на загальну систему оподаткування, оскільки порушив умови перебування на спрощеній системі. Для цього йому необхідно було подати заяву про відмову від спрощеної системи, але він цього не зробив, а термін подачі заяви минув. Коли в інспектора запитали, чи можна подати заяву після такого терміну, вона сказала, щоб подавали заяву про відмову, але з 01.01.2017, а не з 01.10.2016. Питання полягає в тому, як у цьому випадку подавати звіт за четвертий квартал 2016 року – як спрощенець і знову сплачувати 15 відсотків від доходу (так як це перевищення) або ж треба подавати декларацію як на загальній системі та сплачувати з чистого доходу 18 відсотків ПДФО та 1,5 відсотки військового збору?

(Тетяна С.)

Мати доступ до номерів і всіх статей видання Ви зможете за умови передплати на електронне видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН
Контакти редакції:
bz@ligazakon.ua